Zaščita intelektualne lastnine – zaščita znamke in proizvodov

Zaščita intelektualne lastnine je pomembna

Vsako podjetje, ki vlaga v razvoj, se zaveda, da je treba svojo intelektualno lastnino zaščititi. Za zaščito nekaterih stvari lahko poskrbimo tako, da se registrira blagovna znamka, za zaščito drugih pa je potrebno pridobiti patent. V katero kategorijo spada kakšna stvar in kakšna zaščita intelektualne lastnine je primerna za vas, vam bodo pojasnili na Uradu za intelektualno lastnino.

Česa ne ščiti blagovna znamka?

Registracija blagovne znamke običajno pomeni zaščito imena, vizualne in zvočne podobe, slogana. Če si kdor koli »izposodi« ime vašega izdelka ali podjetja, pa je to registrirano kot blagovna znamka, ali pa uporablja vaš logotip oziroma takšnega, ki mu je izjemno podoben, mu to lahko preprečite zavoljo tega, ker ste registrirali blagovno znamko.

Česa pa blagovna znamka ne more ščititi?

Poglejmo si modno industrijo. Imena in logotipi veljajo za blagovno znamko, in če jih kdo drug uporablja, gre za ponaredke in kaznivo dejanje. Nikjer pa ne piše, da ne more narediti povsem enake obleke, kot jo je oblikoval svetovno znani oblikovalec. Dejansko lahko nekdo skopira celo kolekcijo – le da ne sme nanjo dajati etiket, ki označujejo originalno znamko.

Kaj pa materiali? Na te se lahko dobi patent in njihovo ime zaščiti kot blagovna znamka – na primer Windstopper ali GoreTex.

Ker zakon o avtorskih pravicah ne more zaščititi imen, naslovov, kratkih fraz in podobno, je tudi te potrebno zaščititi tako, da zanje skrbimo kot za del blagovne znamke. Če boste želeli JanNovak zaščititi kot avtorsko pravico, vam ne bo uspelo, se pa JanNovak lahko registrira kot blagovna znamka, če se nanaša na vaš posel – tako kot je blagovna znamka Adidas.

registracija blagovne znamke

Takšne primere najdemo na vseh področjih oziroma v vseh panogah, zato velja pri registraciji podjetja, pri celostni grafični podobi in pri vseh tržnih komunikacijah ter oglaševalskih kampanjah vedno imeti pred očmi, da je lahko blagovna znamka oškodovana, če se pravočasno ne poskrbi za zaščito posameznih elementov tako, da se registrira znamka, pridobi patent ali zaščiti avtorstvo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja