Virtualna pisarna – za koga?

Virtualna pisarna pomeni, da pridobite za nekaj deset evrov na mesec poslovni naslov podjetja pri izbranem ponudniku. Ob registraciji podjetja je namreč treba navesti tudi naslov, na katerem se bo poslovanje vršilo. Če za dejavnost podjetja nujno potrebujete temu prilagojene poslovne prostore, potem boste kot naslov podjetja navedli tega. Vendar pa je sploh pri startupih lahko dejanska lokacija poslovanja zelo razpršena. Marsikateri podjetniki posamezniki in manjše podjetniške ekipe delo opravljajo od doma ali od kjerkoli drugje.

V tem primeru je opcija, da je domači naslov pdojetnika hkrati tudi poslovni naslov. Zakaj bi se torej posluževali virtualne pisarne, če lahko dejavnost enostavno prijavite na domačem naslovu.

Prednosti virtualne pisarne

Prijava domačega naslova kot poslovnega lahko v določenih primerih ni izvedljiva. Če je stanovanje, v katerem bivate, v lasti nekoga drugega – npr. vašega sorodnika ali delodajalca, potem brez njihovega privoljenja ne morete izvesti registracije na tem naslovu. Če vam lastnik ne da soglasja, tako lahko nastane problem, saj ostanete brez poslovnega naslova. V tem primeru je virutalna pisarna rešitev, saj poslovni anslov lahko kljub tej prepreki pridobite – na drugi lokaciji seveda.

Pri prijavi domačega naslova kot poslovnega morate vedeti, da podatek o vašem bivališču s tem postane javen in dostopen vsem. Vsak, ki bo iskal kakršnekoli informacije o vašem podjetju, bo takoj zasledil tudi ta naslov. To pa lahko s sabo potegne tudi določene neprijetnosti. Recimo to, da se bo kakšen radovednež pojavil nepričakovano na vaših vratih. Menil bo namreč, da gre za neko poslovno lokacijo, potem pa ga bo pričakalo neprijetno presenečenje. Poleg tega pa se tudi vi ne boste dobro počutili, ko bo nekdo zmotil vašo družinsko idilo. Vse skupaj bo izpadlo precej neprofesionalno, kar lahko odvrne potencialno stranko ali poslovnega partnerja.

Virtualna pisarna je rešitev tudi v primeru, ko želite narediti dober vtis na vsakega, ki poizveduje o tem, kje se nahaja vaša lokacija. Vemo namreč, da je tudi lokacija ena izmed kriterijev, po katerem se za pdojetje presodi, če je vredno zaupanja. Z najemom naslova si lahko lokacijo izberete po svojih željah.