Enostavna rešitev za pravočasno poplačilo dobaviteljev

Vsako podjetje, ki želi uspešno poslovati, mora skrbeti za redno in pravočasno poplačilo dobaviteljev. To pomeni, da moramo že vnaprej misliti na to, kako bomo zagotovili sredstva za nabavo materialov in surovin, ki jih potrebujemo pri opravljanju svoje dejavnosti. Ravno pri poslovanju z dobavitelji se bodo pokazale prve težave, če se podjetje znajde v likvidnostnem krču in ne more pravočasno poravnavati svojih obveznosti. Poskrbeti moramo torej za to, da do takšne situacije ne bo prišlo. Na srečo imamo na voljo nekatere elegantne rešitve.

Faktoring za poplačilo dobaviteljev

Odlično rešitev lahko ponudi faktoring, ki je kot nalašč za tiste, ki želijo svoje dobavitelje plačevati hitro in redno. Za poplačilo dobaviteljev imamo namreč takoj na voljo sredstva, ki jih dobivamo od prodaje, ne da bi morali čakati na dejanska plačila kupcev.

Faktoring pomeni odkup odprtih terjatev, v praksi gre za takojšnje plačilo izdanih računov s strani faktorja, ki nato sam poskrbi za izterjavo zneska pri dejanskem kupcu. Na ta način dobi podjetje denar takoj, sredstva pa seveda lahko uporabi za poplačilo dobaviteljev.

Faktoring ima mnoge prednosti, ki se ne dotikajo le uspešnega poslovanja z dobavitelji, a ravno na tem področju ima nekatere edinstvene odlike, ki se jih splača izpostaviti.

Hitro poplačilo dobaviteljev odpira nove priložnosti

Financiranje nabave ni le obveznost, temveč odpira tudi nekatere priložnosti, s katerimi ima faktoring res velik potencial. Če imamo stalno na voljo sredstva za poplačilo dobaviteljev, bomo te priložnosti namreč lahko s pridom izkoristili.

Dobavitelji cenijo partnerje, ki hitro in redno plačujejo svoje obveznosti. Zato pogosto ponujajo ugodnejše cene oziroma popuste, tako imenovane kasaskonte, ki veljajo za takojšnje plačilo nabave. To je nekakšna nagrada za tiste, ki lahko svojo nabavo brez težav financirajo, to pa je vsekakor pametno izkoristiti, saj so popusti lahko kar znatni.

Poleg tega lahko računamo na učinkovito in nemoteno poslovanje, če imamo dobro urejene odnose z dobavitelji. Na voljo imamo stalno dobavo ključnih materialov, ki jih potrebujemo za delo, s tem pa imamo tudi priložnost za stalno rast in razvoj ponudbe. Dobavitelji so lahko veliko bolj prilagodljivi in bodo gotovo veliko bolj naklonjeni podjetju, ki svoje dolgove takoj poravna.

Zanesljivo financiranje nabave v uspešnih podjetjih

Poplačilo dobaviteljev postane problematično predvsem v tistih podjetjih, ki slabo poslujejo ali sklenejo kakšne ponesrečene poslovne odločitve. A tudi pri uspešnih podjetjih pride lahko do nepričakovanega likvidnostnega krča, ki se odraža prav na področju financiranja nabave.

Odličen primer je novo hitro rastoče podjetje, ki se sooča z eksponentno rastjo prodaje, posledično je tudi vedno več povpraševanja in je treba pospešiti proizvodnjo. Najprej bo treba seveda naročiti materiale pri dobaviteljih, ni pa nujno, da bomo za to našli dovolj denarja – kljub uspešnemu poslovanju namreč denar ne bo takoj na računu, opravka imamo z daljšimi plačilnimi roki, zamudami in neplačili, poleg tega povečana proizvodnja zahteva večjo nabavo pri dobavitelju.

Faktoring kot idealen finančni instrument tudi v takšni situaciji zagotavlja pravočasno in redno poplačilo dobaviteljev, zato se splača razmisliti o opcijah, ki jih ponujajo tovrstne finančne rešitve za podjetja vseh vrst.