Eračuni omogočajo nov način poslovanja

Eračuni oziroma elektronski računi so vrsta dostopnih računov, ki jih registrirate za uporabo na spletu ali na spletni strani z uporabo varne tehnologije. Elektronski računi vam omogočajo registracijo, dostop ter spreminjanje in posodabljanje računa, ki ga imate pri podjetju ali organizaciji.  Za njegovo izstavljanje se čedalje pogosteje uporabljajo tudi razni programi in aplikacije, ki poskrbijo za to, da je možnost za napake čim manjša.

Katere listine so eračuni?

Elektronski račun je račun za opravljeno storitev ali dobavljeno blago, ki je izdan v elektronski obliki v skladu z vsemi tehničnimi in drugimi pogoji, določenimi s posebnimi predpisi. Takšne vrste račun je enakovreden računu v papirni obliki. S skupnim imenom eračun se označujejo vse knjigovodske listine, ki vsebujejo zapise o raznih poslovnih dogodkih, na osnovi katerih se spreminjajo sredstva ali obveznosti do njihovih virov, prihodki ali odhodki, ne glede na to, kako se imenujejo (račun, zahtevek za plačilo, bremepis, dobropis, avansni račun).

Zakaj uporabljati elektronski račun?

Dokler imate internetno povezavo lahko elektronski račun upravljate kjerkoli. Uporaba je zelo enostavna in vam prihrani veliko časa. Omogoča vam tudi prenašanje denarja med vašimi računi, kar lahko storite kjerkoli in kadarkoli. Na računu dobite tudi ažurne informacije o finančnem stanju na računu v realnem času. Stroški spletne banke so tudi manjši, saj skoraj vse poteka preko spleta in se porabi manjša količina papirja. Z uporabo elektronskega računa lahko tudi avtomatsko plačujete vaše račune. Imate tudi možnost preverjanja bančnih posojil in izpiskov, hipoteke in naložb, ki so povezane z vašim računom.

Je spletno bančništvo varno?

Spletno bančništvo je varno, če je zagotovljena varna bančna tehnologija in če so potrošniki pozorni. Kot imetnik računa imate vlogo pri zagotavljanju, da so računi zaščiteni. Kriminalci delajo tudi v manjšem obsegu, tako da neposredno napadajo potrošnike. Na primer, goljufi pogosto uporabljajo tako imenovane »phishing« prevare, kjer pošiljajo e-poštna sporočila, v katerih se pretvarjajo da predstavljajo finančno institucijo. V e-poštnem sporočilu vam lahko sporočijo, da so našli težavo z vašim računom in zahtevajo vaše geslo ali številko socialnega zavarovanja. Lahko bi rekli, da ste osvojili 100 milijonov evrov, vendar potrebujejo podatke o vašem računu za nakazovanje sredstev. Če odgovorite, lahko zločinci uporabijo informacije za nezakonit nakup ali umik denarja iz vašega računa.