Kaj je e-blagajna ter katere so njene prednosti in slabosti?

E-blagajna oziroma elektronska blagajna je namenjena beleženju in obdelavi prodajnih transakcij. Obstajajo različni modeli; eni so enostavnejši in cenejši, drugi pa dražji in bolj izpopolnjeni. Tudi če podjetje na začetku poslovanja kupi enostavnejšo blagajno, jo je možno naknadno nadgraditi, če se potrebe podjetja sčasoma povečajo.

Lastnosti e-blagajne

Osnovni model blagajne je sestavljen iz tipkovnice, zaslona in tiskalnika. E-blagajna omogoča preklapljanje med različnimi uporabniki oziroma prodajalci. Tako lahko vsak od njih v program dostopa s svojim uporabniškim imenom.

Pri odločanju v zvezi z nakupom e-blagajne je pomemben podatek kapaciteta polnilnika. Če podjetje računa z velikim obsegom poslovanja, je bolje vzeti zmogljivejšo. Poleg kapacitete polnilnika se blagajne razlikujejo tudi v številu funkcij, ki jih ponujajo; enostavnejše imajo vgrajene le najbolj enostavne funkcije, naprednejše pa tudi bolj kompleksne funkcije, s katerimi je lažje obdelovati podatke, če je obseg poslovanja velik.

Kot računalniški program ali kot davčna blagajna

E-blagajno je možno kupiti tudi v obliki računalniškega programa. Podatki se na tak način avtomatsko shranjujejo na vaš računalnik. Je pa v tem primeru treba dokupiti tiskalnik za tiskanje računov ter zagotoviti varen prostor za shranjevanje denarja.

Od 2. 1. 2016 je za podjetja, ki za svoje storitve prejemajo gotovinsko plačilo (vsako plačilo, pri katerem ne gre za direktno nakazilo zneska na transakcijski račun), obvezna uporaba davčne blagajne. Davčna blagajna omogoča potrjevanje računov pri Finančni upravi Republike Slovenije (krajše: FURS) preko povezave z internetom. E-blagajno lahko uporabljamo tudi kot davčno blagajno.

Prednosti

Poslovanje z e-blagajno nam omogoča sledenje vsem izvedenim transakcijam. Z njeno uporabo se skrajša tudi čas plačila – na tak način pospešuje prodajo. Blagajna je enostavna za uporabo in omogoča natančno vodenje evidence. Omogoča varno zaklepanje, kar pomeni, da osebe, ki niso pooblaščene za uporabo, ne morejo dostopati do podatkov. Možna je povezava z internetom, kar omogoča posredovanje zahtevanih podatkov do FURS-a.

Slabosti

E-blagajno lahko vodijo le osebe, ki so se predhodno usposobile za njeno uporabo. Obstajajo zelo različni modeli; vsak ima svoje specifike, ki jih je treba poznati (sam sistem, razporeditev tipk, način tiskanja računov). Treba je znati ustrezno zavarovati podatke, da jih v primeru okvare ali izpada električne energije ne izgubimo.

 

Vir: saopnet.si