Izdani računi morajo biti skrbno pripravljeni in shranjeni.

Izdani računi so znak da poslujete. Jih imate na preglednem mestu? Jih lahko natisnete kadarkoli je to potrebno? Če ne, je čas, da to spremenite.

Vsako poslovanje se zaključi s prodajo. Nekdo nekaj naroči in to tudi plača. Kako pomembno, je da za vsako opravljeno delo izdate račun, je vlada RS ustrezno nakazala, ko je s 1.1.2016 objavila, da je uporaba davčnih blagajn obvezna. V obratnem primeru kršimo zakon. Seveda je davčna blagajna obvezna za tiste, ki poslujejo z gotovino. Kar seveda ni presenetljivo, saj se ogromno denarja porazgubi pri poslovanju z gotovino. To pa gre pripisati davčnim utajam, goljufijam, neizdanim računom in podobno.

Ker si seveda ne želimo nakopati težav in ogromnih denarnih kazni, je ključno, da so vsi izdani računi tudi ustrezno opremljeni. To pa pomeni, da izdan račun ni dovolj. Le ta mora vsebovati tudi ustrezne podatke, kot so ime podjetja, ki račun izdaja, ime prejemnika, ki je lahko fizična ali pravna oseba. Zelo pomemben podatek je tudi datum izdaje računa, datum plačila, količina, ki se prodaja in seveda cena. To so nekako osnovni podatki, ki jih vsak račun mora vsebovati. V kolikor poslujete z gotovino pa še vedno niste prešli na davčne blagajne, lahko do 1.1.2017 uporabljate vezano knjigo računov. Ker pa gre tehnika naprej in je pomembno, da smo v skladu s časom in razvojem, predlagamo še e-poslovanje in e-račune.

Izdani računi bodo na takšen način še bolj pregledni, nikoli spregledani in kar je najpomembneje, vedno plačani. E-računi se vam ali vaši stranki, prenesejo direktno v spletno banko, kjer  potem čaka le še na potrditev plačila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja