Je odkup terjatev rešitev za vaše težave?

Se vaše podjetje ukvarja s tako dejavnostjo, pri čemer stranki ni treba plačati takoj za prejete izdelke ali storitve? Lahko nakazilo opravi v roku več tednov ali mesecev? Potem ste se že srečali s terjatvami. Verjetno imate že kakšne izkušnje s tako stranko, ki kljub dogovoru ni plačala ob roku. Mogoče je s plačilom zamudila kar veliko. Ali pa za storitev sploh ni plačala. Bi radi hitreje prišli do želenih prihodkov in prepustili področje terjatev strokovnjakom? Odkup terjatev je v tem primeru odlična rešitev, da boste imeli eno skrb manj. Hkrati pa boste imeli na razpolago več časa, da se posvetite svoji osnovni dejavnosti.

Kako poteka postopek odkupa terjatev?

Ko ste ugotovili, da vam bo odločitev za to storitev zelo olajšala življenje in poslovanje, morate najprej izbrati ponudnika odkupa terjatev, ki vam bo najbolj ustrezal. Gre za to, da tovrstni ponudniki poslujejo pod različnimi pogoji. Zelo priporočljivo je, da se pred odločitvijo za sodelovanje o tem pozanimate. Za sodelovanje se dogovorite s tistim, katerih pogoji poslovanja so vam najbližje.

Da bi odkup terjatev stekel, morate najprej priložiti vse izstavljene račune, katerih poplačilo želite. Ponudnik jih bo pregledal in preveril stranke, s katerimi imate opravka. Če bo ugotovil, da je vse v redu, bo šel z vami v podpis pogodbe. Le nekaj dni po podpisu bo znesek skupnih terjatev že nakazan na vaš račun. Ne sicer v celoti. Prejeli boste 80 % vrednosti terjatev. Ostalo pa boste dobili, ko bo stranka plačala. Seveda je treba odšteti vrednost provizije, ki vam jo bo za storitev ponudnik zaračunal.

Kakšne so prednosti?

S tem, ko boste dobili takoj denar, na katerega bi sicer čakali tedne ali mesece, vam bo z ramen padlo veliko breme. Sploh če ste v likvidnostnih težavah, jih bo odkup terjatev verjetno rešil. Tako je ta storitev še posebej dobrodošla za novonastala podjetja, ki še nimajo veliko finančnih sredstev in jim vsak denar pride zelo prav. Po drugi strani pa boste sebe ali sodelavcev razbremenili področja terjatev, ki zna biti zelo naporno in dolgotrajna. Vso breme bo na svoja pleča prevzel ponudnik, s katerim ste podpisali pogodbo.