Cenik registracije blagovne znamke

Blagovna znamka je odlična zaščita intelektualne lastnine, ki preprečuje zlorabo s strani konkurence na trgu. Prednosti znamke je veliko, saj ne omogoča le pravne zaščite, temveč odpira tudi nove poslovne priložnosti, na katerih lahko podjetje bistveno napreduje. Nasproti vseh prednosti blagovne znamke pa je le en dejavnik, ki lahko podjetnika omejuje pri zaščiti svoje intelektualne lastnine – cena. Registracija znamke zahteva določen finančni vložek, ki je lahko kar znaten, če želi znamko registrirati samostojni podjetnik ali manjše podjetje. Varčevanje na tem področju pa se lahko maščuje, zato je bolje investirati – še posebej je to smiselna odločitev, če veste, kakšne so cene registracije in od česa so odvisne.

Faktorji, ki vplivajo na ceno registracije

Cena registracije blagovne znamke je odvisna od različnih dejavnikov. V grobem pa lahko rečemo, da je končna cena odvisna od vrste znamke, trajanja zaščite ter lokacije.

  • Pri vrsti znamke navadno ločimo individualne in kolektivne znamke – razlika je v številu lastnikov, ki znamko registrirajo in jo lahko potem uporabljajo. Če gre za eno podjetje, je znamka individualna, večja združenja fizičnih ali pravnih oseb pa znamko registrirajo kot kolektivno. Prva opcija je cenejša, druga nekoliko dražja – v Sloveniji prijavna pristojbina za individualno znamko znaša 100 €, za kolektivno pa 250 €.
  • Blagovna znamka je običajno zaščitena 10 let po registraciji, seveda pa je možno ta rok podaljšati. Cena se glede na to razlikuje, upošteva se tudi, ali gre za prvo prijavo ali pa za podaljšanje. Pristojbina za registracijo in vzdrževanje znamke za 10 let pri nas znaša 150 €.
  • Lokacija, kjer velja zaščita blagovne znamke, je še en izmed bistvenih dejavnikov, ki vplivajo na ceno registracije. Če želite zaščito koristiti tudi v tujini, se namreč registracija hitro precej podraži – z 250 €, ki je minimalni znesek za registracijo znamke v Sloveniji, na vsaj 850 € za evropsko znamko ali še več za znamko, ki nudi zaščito v drugih svetovnih državah.