Koliko stane zobni implantat in kaj vse vpliva na končno ceno?

Na vprašanje, koliko stane zobni implantat in zdravljenje zob v specialistični implantološki ordinaciji, je težko odgovoriti z enotno ceno, saj na končne stroške vplivajo številni dejavniki, ki jih je vnaprej težje predvideti. Zobozdravnik lahko bolj natančno ceno določi ob pregledu zob, dlesni in čeljustne kosti, saj implantološko zdravljenje manjkajočih zob ni univerzalno, temveč se prilagaja pacientu.

V končne stroške je poleg cene vsadkov potrebno zajeti tudi zobozdravstvene storitve, kar vključuje vse obiske pri zobozdravniku, opravljene diagnostične postopke, kirurško operacijo pričvrstitve vijakov vsadkov v kost, namestitev opornice in zobne krone ter pregledi po končanem zdravljenju, še posebej, če gre za nekoliko bolj zamudno prilagajanje ostale protetike, kot so zobne proteze.

Koliko stane zobni implantat najvišje kakovosti?

Kadar govorimo o kakovosti zobnih vsadkov, s tem mislimo na uporabljene materiale vijakov, pri čemer se je za najboljšo rešitev izkazala kombinacija materialov titana in cirkonija. Poleg tega se kakovost navezuje tudi na uporabljene tehnologije, ki omogočajo čim hitrejšo osintegracijo. Posebne biokompatibilne prevleke na vijakih zagotavljajo, da se vsadek optimalno zlije s čeljustno kostjo.

Bolj kakovostni implantati nudijo zelo dolgo življenjsko dobo, proizvajalci pa nudijo tudi garancijo na izdelke. Zobozdravniki lahko enostavno naročijo rezervne dele, ki so vedno na voljo. Na splošno pa velja, da so originalni vsadki dražji, saj so klinično preizkušeni in zagotavljajo najvišjo kakovost, medtem ko so ponaredki precej poceni, vendar je kakovost zelo vprašljiva, kar se izpostavi šele čez nekaj let po zdravljenju.

Koliko stane zobni implantat v različnih vrstah?

Struktura, oblika in velikost so lastnosti, ki se razlikujejo. Določene oblike in velikosti vsadkov so bolj primerne za vstavitev v sprednjo čeljustno kost, spet druge pa v zadnji del čeljustne kosti. Poleg tega je cena odvisna tudi od tega, koliko vsadkov bo zobozdravnik pričvrstil v čeljustno kost. Večje število implantatov pomeni tudi višjo ceno.

Na drugi strani pa končno ceno zdravljenja manjkajočih zob z zobnimi vsadki določajo tudi nekatere druge zobozdravstvene storitve, ki jih morajo zobozdravniki opraviti, zato da zagotovijo, da se bodo vsadki optimalno zlili s čeljustno kostjo in da bodo delovali stabilno. Če se pacient sooča s paradontozo, je najprej potrebno zdraviti bolezen dlesni. Če pacient nima dovolj močne čeljustne kosti, pa je potrebno opraviti operacijo cepljenja kosti, zato da se zagotovi dovolj trdna podlaga za vsadke.

Implantološko zdravljenje zob v kombinaciji z drugo protetiko

V primeru, da gre za stanje brezzobosti ali za večje število manjkajočih zob, tedaj zobozdravniki specialisti ponudijo tudi druge možnosti, pri čemer se zobni vsadki lahko kombinirajo z drugo protetiko, kot so delne zobne proteze, ki ne slonijo na dlesnih, temveč jim dajejo oporo vsadki.

Pri vprašanju, koliko stane zobni implantat v kombinaciji z delnimi zobnimi protezami, je potrebno v končno ceno všteti tako ceno za vsadke kot ceno za zobno protezo, ki jo po meri izdelajo v zobotehničnem laboratoriju. All-on-4 je namreč priljubljena metoda zdravljenja, pri čemer protezo podpirata dva ali trije vsadki v zgornji čeljusti in dva v spodnji čeljustni kosti.