Zaščita znamke je pomembna za vsa podjetja

Ne glede na to, v kateri panogi posluje vaše podjetje, je registracija in pravna zaščita znamke pomemben vidik poslovanja, saj določa in razlikuje vaše produkte in storitve od storitev in izdelkov drugih podjetij. To je učinkovito iz vidika oglaševanja, saj kupci povezujejo simbole in znake z vašim podjetjem in vašimi izdelki.

Blagovna znamka lahko vključuje različne znake in simbole, ki so plod grafičnega oblikovanja. Potem so tu še različne številke, oblike črt in krivulj, besede, imena in značilne barve. Pomembno je, da se pred registracijo pozanimate in preverite v javnih bazah podatkov dostopnost oziroma razpoložljivost intelektualne lastnine. Paziti je treba, da znamka ni že registrirana pri drugem podjetju.

Zaščita znamke varuje pred zlorabo pravic iz tega naslova

Če boste sodelovali z odvetniško družbo oziroma odvetnikom, ki je specializiran za pravo intelektualne lastnine, tedaj morate vedeti, da je njegova naloga tudi v tem, da skrbno preveri, ali je znamka še na voljo. Pri tem je potrebno paziti tudi na to, da si pravno zavarovani znaki in simboli med seboj niso preveč podobni.

Ko boste opravili celoten postopek registracije in bo intelektualna lastnina zavedena v uradnem registru, tedaj pridobite izključno pravico nad uporabo. Na primer, če vaša konkurenca krši pravila in uporablja vaše pravno zavarovane znake in simbole, imate možnost vložiti odškodninsko tožbo. S tem tudi dosežete, da konkurenčno podjetje povsem umakne simbole in znake, nad katerimi nima pravice uporabe.

Zaščita znamke na domačem in tujem trgu

V primeru, da poslujete le v Sloveniji, tedaj je smiselno, da blagovno znamko registrirate le na tem območju, kar ureja Urad za intelektualno lastnino. Odvetnik na urad vloži prijavo in počaka na zaključek postopka. Uradniki preverijo celotno dokumentacijo.

Če pa poslujete tudi na tujih trgih ali pa nameravate v prihodnosti poslovati tudi v tujini, pa lahko vaš pravni zastopnik uredi tudi registracijo v tujih državah. Pri tem je pomembno vedeti, da je znamka v vsakem primeru registrirana za deset let vnaprej, cene pa se razlikujejo glede na to, v kateri državi boste intelektualno lastnino registrirali.

Intelektualna lastnina postane vaša last

Z registracijo in vpisom v register postane intelektualna lastnina vaša last. To pomeni, da jo lahko uporabljate le vi in s tem svoje podjetje zaščitite pred zlorabami tretjih oseb. Pravna zaščita znamke je smiselna že takoj na začetku poslovanja, saj tako lahko gradite blagovno znamko postopoma in poskrbite za pozicioniranje na trgu, ne da bi vas pri tem skrbelo, da jo uporablja ali jo bo uporabil kdo drugi.