Kaj vse vam nudi računovodski servis?

Računovodski servis ponuja storitve, ki sploh mladim podjetnikom lahko pridejo še kako prav. Ti namreč zaradi manjšega obsega poslovanja še nimajo pogojev niti potrebe po tem, da bi v podjetju zaposlili osebo na tem področju za polni delovni čas.

Katere storitve nudi računovodski servis?

Računovodski servis v imenu podjetja prevzame celotno računovodstvo. To pomeni, da se podjetniku ni treba več ukvarjati s tem. Računovodja je tisti, ki knjiži vse izstavljene račune, plačuje prispevke za socialno varnost in akontacijo dohodnine. Spremlja vse morebitne pravne spremembe na teh področjih. Poleg tega pa je zadolžen za pisanje in oddajo letnega poročila. Gre za dokument, s katerim je veliko dela in lahko zahteva dolgotrajno pripravo.

Treba je poudariti, da se računovodstvo precej razlikuje, če gre za enostavno ali dvostavno. Če se odločite za enostavno knjigovodstvo, potem bo računovodja vsak poslovni dogodek beležil enkrat na eno mesto. Pri dvostavnem knjigovodstvu je situacija nekoliko bolj kompleksna. Hkrati pa tudi pregledna. Vsak poslovni dogodek je namreč zapisan na dveh mestih; glede na datum nastanka in glede na vrsto.

Če so vaši letni prihodki nižji od 50.000 €, potem se lahko sami odločite za enega od zgoraj navedenih načinov. Če so večji od te vrednosti, pa nimate izbire, ampak morate avtonatsko preklopiti na dvostavni način. Skladno s temu razlikami so razlike tudi v oddaji letnih poročil, ki jih je treba oddati najkasneje do zadnjega dneva v marcu za preteklo leto.

Obstaja pa še en način, ki ni ne enostavno, ne dvostavno knjigovodstvo. Ta način je dostopen zgolj normirancem. Oni so namreč opravičeni vodenja evidence odhodkov, saj je njihova višina avtomatsko določena glede na višino prihodkov. Tako je vse skupaj zanje precej poenostavljeno. Normiranci lahko tako računovodstvo vodijo tudi sami. Shranjevati morajo le račune, ki so jih izstavili svojim strankam. Ob koncu leta jim ni treba oddati letnega poročila, ampak le manj obsežne davčne evidence, ki jih prek spleta pošljejo državi.