Zelena alga klorela v prahu kot prehransko dopolnilo

Chlorella spada v rod enoceličnih zelenih alg, ki spadajo v družino zelenih alg. Je sladkovodna alga sferične oblike s premerom 2 do 10 mikrometrov. V večjih količinah rate v jugovzhodni Aziji, kjer reke in jezera tudi pozelenijo. Iz alg je tako narejena tudi klorela v prahu, ki velja za enega najbolj dragocenih virov hrane na svetu, zato se uporablja kot zelo koristno prehransko dopolnilo.

Vsebuje širok spekter hranil in fitohranil. Pri tem vsebuje najvišjo vrednost klorofila kot katerakoli rastlina na zemlji. Klorofil ji tudi daje značilno temno zeleno barvo. Tudi najmanjši vnos treh gramov super živila na dan lahko okrepi vitalnost in pomaga pri odstranjevanju težkih kovin iz telesa. Alga je bogata z vlakninami, fosforjem, bakrom, manganom, železom, selenom in vitamini B1, B2, B3, B6, B9 in K. Vsebuje tudi ogljikove hidrate, beljakovine, folno kislino in že omenjen klorofil.

Klorela v prahu naravno razstruplja telo

Zeleno algo kot dodatek k prehrani lahko uporabimo za naravno čiščenje in razstrupljanje telesa. Njene edinstvene lastnosti so zadolžene za odstranjevanje težkih kovin iz telesa. Stene vlaknastih celic te zelene alge se vežejo na težke kovine, sintetične kemikalije in druge toksine, kar omogoči hitrejši izgon teh onesnaževalcev iz telesa.

Na drugi strani ta super hrana poskrbi tudi za enostavno absorpcijo hranil. Toksini se absorbirajo v vlaknaste celične stene chlorelle, pri čemer pa človeško telo običajno težko razgradi neprebavljive celične stene. Ker pa so celične stene zelene alge dovolj razpokane, lahko telo absorbira beljakovine, vitamine in minerale, ki jih vsebuje to super živilo.

Klorela v prahu krepi imunski sistem in deluje kot antioksidant

Zmleta zelena alga vsebuje visoko vsebnost hranil, ki krepijo imunski sistem in pomagajo pri preprečevanju različnih bolezenskih stanj. S tem se izboljša naravni obrambni sistem telesa pri zdravih ljudeh. Hkrati se izboljša tudi prebava, saj chlorella spodbuja nastajanje koristnih bakterij v črevesni flori.  Zelena alga nudi tudi učinke proti staranju, saj vsebuje visoke koncentracije antioksidantov.

To spodbuja telo, da se brani pred oksidativnim stresom, ki je sicer največji krivec za staranje telesa, kože in možganov. Na drugi strani to super živilo lahko služi tudi kot podpora pri hujšanju, saj redno dodajanje te super hrane pomaga pri zmanjšanju odstotka telesne maščobe, skupnega holesterola in ravni glukoze v krvi na tešče. Izboljša se tudi neprijetni ustni zadah.

Zmleta zelena alga kot dodatek sokovom in napitkom

To super živilo ima podoben okus kot zeleni čaj in ga skoraj ni mogoče razločiti, še posebej, če zmleto zeleno algo dodamo napitkom, smoothijem in drugim živilom. Zelo dober okus daje, če jo dodamo zelenjavnim smoothijem in zelenjavnim sokovom. Sicer pa zmleti prehranski dodatek lahko dodamo tudi v mleko, čaj, jogurte z žitaricami, sladice in druga živila.

Da bi zadostili dnevnim potrebam po hranilih in izkoristili vse pozitivne učinke na zdravje, ki jih ponuja ekološko pridelana klorela v prahu, je dobro dodati eno do dve žlički zmlete alge na dan v 250 ali 300 mililitrske napitke in sokove. Idealen dnevni odmerek je zatorej od 2,5 do 4 grame super živila na dan.