Koliko stane zobni vsadek?

Zobni vsadki oziroma implantati so postali zelo priljubljeni, saj se v praksi odlično izkažejo pri različnih zobozdravniških posegih, predvsem pri nadomeščanju manjkajočih in močno poškodovanih zob. Spričo razvoja tehnologije in stopnjevanja povpraševanja se tudi ponudba vse bolj prilagaja pacientom, ki iščejo takšne rešitve – ne le z razpoložljivimi vsadki, temveč tudi z njihovo ceno. Koliko stane zobni vsadek? Kaj lahko se izkaže, da bo implantat cenovno zelo dostopen, sploh če upoštevamo vse prednosti takšnih rešitev.

Koliko stane zobni vsadek sam?

Zobozdravniki imajo običajno določeno ceno za implantate, torej se lahko vnaprej pozanimamo, kakšni bodo predvideni stroški. Vedno pa je veliko odvisno tudi od posameznega primera, tako da ne moremo povsem točno ugotoviti, koliko stane zobni vsadek v vsakem primeru. Upoštevati moramo še stroške pregledov in spremljevalnih storitev ter seveda ceno protetičnih izdelkov, ki se uporabljajo v kombinaciji z implantati. Tako je cena lahko nekoliko nepredvidljiva in višja od tiste, ki se oglašuje. Pomembno je, da za vsadke izberemo zanesljivega in uglednega zobozdravnika, ki ponuja kakovostne in trajne rešitve, ugodna cena je pri takšnih ponudnikih le še pika na i.

Sam zobni vsadek pri zobozdravnikih običajno stane okoli 500 evrov, včasih tudi več. Pozorno moramo preveriti, kaj ta cena zajema. Implantat je namreč izdelek, ki se pripravi po potrebi pacienta, ob tem pa je treba seveda opraviti še vse potrebne storitve, konkretno vgradnjo na čeljust in namestitev protetičnih izdelkov. Cena včasih že zajema tudi nekatere spremljevalne storitve, ni pa to nujno.

Koliko stane zobni vsadek v primerjavi z drugimi rešitvami?

Ceno zobnih vsadkov lahko postavimo v perspektivo, če pričakovane stroške primerjamo s ceno drugih rešitev, ki se uporabljajo v podobnih primerih. Pogosto se sicer izkaže, da je implantat najboljša izbira, včasih kar samoumevna oziroma edina smiselna rešitev, možno pa je, da bomo imeli ob tem na voljo tudi nekatere alternative. V primerjavi s temi bo cena za zobni vsadek verjetno nekoliko višja, a razliko upravičujejo nekatere edinstvene prednosti zobnih vsadkov.

Zobni vsadki se uporabljajo pri nadomeščanju manjkajočih ali močno poškodovanih zob. Pri tem veljajo za zelo elegantno in učinkovito rešitev, a če pazimo predvsem na nizko ceno, pridejo morda bolj do izraza druge možnosti. Predvsem izstopajo mostički, ki omogočajo rekonstrukcijo manjkajočih zob s pomočjo opornih mostičkov na sosednjih zobeh. To je običajno cenejša in lažja možnost, a v primerjavi z zobnimi vsadki ne ponuja tako dobrega zadovoljstva na dolgi rok. In ravno s tem se izkaže, da niti ni pomembno, koliko stane zobni vsadek, če upoštevamo dolgoročno zadovoljstvo. Investicija je namreč upravičena, saj so vsadki izjemno zanesljivi, povrnejo normalno funkcionalnost zobovja in tudi lep nasmeh, predvsem pa svoje delo brezhibno opravljajo bistveno dlje časa od alternativnih rešitev. Kakovosten zobni vsadek lahko podpira protetične izdelke več deset let, v idealnem primeru do konca življenja, medtem ko so mostički in druge protetične rešitve primerne le za nekaj let uporabe.

Prioriteto ima kakovost zobnih vsadkov

Ceno zobnih vsadkov lahko upravičijo le kakovostni implantati, ki jih dobimo pri zanesljivih zobozdravnikih z ustrezno ponudbo. Ne bo se treba vprašati, koliko stane zobni vsadek, temveč se prepričamo le o trajnem zadovoljstvu, ki ga prinaša ta rešitev.