Zaščita prednosti pred konkurenco

Sodobni prosti trg je velika priložnost za mnoge podjetnike, ki si želijo s svojo ponudbo prislužiti svoj delež dobička od potrošnikov. In prav to, da lahko priložnost prostega trga izkoristi vsak, ima za podjetnike tudi manj ugodne posledice – konkurenco. Kako pridobiti prednost pred konkurenco in to tudi zaščititi? V mnogih primerih bo odlična možnost registracija blagovne znamke, ki je namenjena prav temu!

Intelektualna lastnina v poslovnem svetu

V sodobnem poslovnem svetu ima intelektualna lastnina neverjetno vrednost. Medtem ko so v preteklosti večino vrednosti podjetij predstavljali njihovi izdelki in materiali, so danes bolj neprecenljive ideje, izumi, patenti in znamke. Prav zato so postopki, kot je registracija blagovne znamke, pogosto prvi korak pred vstopom na trg ali pred predstavitvijo novega izdelka v ponudbi. Podjetja so bolj kot po svojih izdelkih in storitvah poznana po svojih znakih, ki jih srečujemo praktično kjerkoli. Jasno je torej, da je treba te znake zaščititi pred zlorabo, saj prav ti predstavljajo ključno prednost pred konkurenco.

Registracija blagovne znamke

V večini primerov pride za zaščito znakov v poštev registracija blagovne znamke. Ta pokriva še mnogo drugega kot logotipe in podobne znamke, ki smo jih najbolj vajeni. Pravzaprav niti ni nujno, da gre za grafične simbole. Možno je zaščititi tudi druge vrste znakov, na primer zvočni zapis. Kakorkoli že, za zaščito prepoznavnih znakov svojega podjetja bo najbolje, da registrirate blagovno znamko. Seveda je treba najprej ugotoviti, ali ta rešitev sploh pride v poštev – če pride, potem ni nobenega razloga, da ne bi izvedli enostavnega postopka in zaščitili svoje intelektualne lastnine.

En izmed največjih pomislekov pri registraciji blagovne znamke je običajno cena. Ta res ni zanemarljiva, še posebej ne za manjša podjetja in samostojne podjetnike, a dolgoročna zaščita gotovo upraviči začetni strošek. Še posebej zato, ker zaščita velja za deset let in lahko pokriva več kategorij izdelkov oziroma storitev.