Katere so glavne kategorije tiskalnikov?

Ko ugotovite, da potrebujete nov kopirni stroj, morate pretehtati številne dejavnike. Naprej je priporočljivo, da opredelite, koliko finančnih sredstev imate na voljo za njegov nakup oziroma koliko denarja ste pripravljeni vložiti vanj. V grobem tako kot pri ostalih stvareh velja, da več denarja pomeni večjo kakovost, več funkcij in na splošno boljše rezultate.

Tiskalniki, ki so primerni za nezahtevne uporabnike

Kopirni stroji se v grobem delijo na tri kategorije. Prva kategorija so tiskalniki, ki so namenjeno večinoma domači uporabi. Vključujejo le najenostavnejše funkcije, rezultati pa so zgolj zadovoljivi. Taki tiskalniki so tudi počasni in zahtevajo stalno poseganje med tiskanjem. Prav zato so primerni za posameznike, ki ne zahtevajo posebne kakovosti, tiskanja pa se lotevajo v manjših količinah in le na vsake toliko. Primerni so tudi za tiste, ki nimajo dovolj prostora za to, da bi si lastili večjo napravo.

Tiskalniki, ki omogočajo kakovostno storitev

Druga kategorija so kopirni stroji, ki se jih večinoma poslužujejo podjetja. Gre za masivnejše naprave, ki zahtevajo nekaj prostora, saj so samostoječi in težki. Vendar pa so rezultati temu primerno veliko boljši. Prav tako tiskanje poteka zelo hitro, potrebe po poseganju človeka med tiskanjem so minimalne. Tak kopirni stroj omogoča že številne funkcije in napredne nastavitve. Sicer gre za precej dražje naprave, vendar pa se investicija resnično obrestuje. Vseeno v tej kategoriji obstajajo najrazličnejši tipi tiskalnikov, zato dobro preučite vse, kar vam lahko omogočajo, preden se odločite za nakup.

Industrijski tiskalniki

V zadnjo, najdražjo kategorijo, kategorijo kopirnih strojev, spadajo naprave, ki stanejo 1.000 evrov ali celo več tisoč evrov. Za take naprave se odločajo podjetja, katerih tiskanje spada pod osnovno dejavnost. prav zato potrebujejo nekatere napredne možnosti, ki jih klasični pisarniški tiskalniki ne podpirajo. Sem spada UV tisk, 3D tisk. Pri UV tisku gre za tiskanje, ki se ga lahko, poleg na papir, izvaja tudi na številne druge materiale kot so plastika, les, steklo, kovina in drugo. Po drugi strani 3D tisk mogoča tiskanje v treh dimenzijah. Pri tem gre lahko za kopijo obstoječega izdelka ali pa za predhodni izris v ustreznem računalniškemu programu.