Kako poteka izterjava, ki bremeni podjetja, ki so v tujini?

Ker je izterjava v tujini še posebej zahteven proces, se pogosto vprašamo, kako poteka izterjatev podjetja, kako poteka izterjatev tujina – torej, ki bremeni podjetja, ki so v tujini.

Podjetja se morajo NUJNO, preden se odločijo za poslovanje oziroma preden sklenejo pogodbo z drugim podjetjem, pozanimati o novem partnerju.

ZAKAJ SE MORAJO PODJETJA POZANIMATI O NOVEM PARTNERJU?

To je pomembno predvsem zaradi kasnejših morebitnih zapletov. Preveriti morajo plačilno sposobnost partnerja, preverijo naj še likvidnost podjetja. Če tega ne bomo naredili, je velika verjetnost, da je kasnejša izterjava lahko dolgoročen proces.

Nekatera podjetja terjatve še vedno poravnajo v roku, nekatera pa po roku zapadlosti. Najtežje pa se je soočiti s takšnimi podjetji, zlasti če so v tujini.

POGLEJMO SI POSTOPEK ZA IZTERJATEV TUJINA:

Začnemo na lep način, s prvim korakom, ki je seveda najosnovnejši in najmilejši:

1.Pošljemo obvestilo dolžniku in ga kontaktiramo prek telefona. Prvi korak naj bo vedno in povsod mil. To pa predvsem zato, ker se lahko zgodi, da je dolžnik lahko da samo pozabil poravnati dolg.

  1. V kolikor klic ne zaleže, potem je na vrsti obisk osebne narave.
  2. Ker pa so ti postopki lahko zelo dolgotrajni, je najbolje, da si podjetje že od samega začetke omisli agencijo za izterjavo. Agencija je lahko neka ustrezna odvetniška družba. Agencija bo namreč opravila izterjavo, ki je mimogrede lahko notranja ali zunanja. Zunanja se nanaša na delo pravnikov, torej na samo agencijo.

KDAJ PA NAM AGENCIJA ZA IZTERJAVO ŠE POSEBEJ PRIDE PRAV OZIROMA JE VEČ KOT DOBRO, ČE SE OBRNEMO NANJE?

V primeru, da je dolžnik v tujini registrirano podjetje, potem vam bo agencija še kako prav prišla. Agencije delujejo namreč zelo povezane z drugimi agencijami po Evropi in drugod po svetu. Agencija lahko tudi sproži sodni postopek v tujini. Pomembno pa je seveda  temeljito posvetovanje z agencijo, kajti roki zastaranja terjatev so  namreč zelo kratki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja