Zavarovanje terjatev rešuje podjetniške zagate

Zavarovanje terjatev je metoda, ki se je poslužuje čedalje več podjetnikov, saj prinaša številne prednosti. Uporabna je predvsem za novoustanovljena podjetja, ki še nimajo veliko lastnih sredstev. Zato pogosto ne izpolnjujejo pogojev pri bankah in v primeru težav ne morejo dobiti posojila. Podjetništvo pa je dostikrat lahko nepredvidljiva plovba po razburkanem morju in pridejo lahko taki in drugačni izzivi. Ne dobimo še toliko denarja, kot smo pričakovali. Po drugi strani pa je treba plačati sprotne stroške poslovanja, sicer ne moremo nadaljevati. To bi bila pa res škoda.

Zavarovanje terjatev lahko prihrani stres

Dosti podjetij posluje na način, da stranki izstavi račun, ki pa ga ni treba takoj poravnati. Lahko je rok plačila odmaknjen v prihodnost. Recimo, da je rok plačila čez nekaj tednov, morda celo mesecev. Po eni strani torej podjetje ne dosega rednih prihodkov, ima pa redne odhodke, ki jih mora kriti.

Če se podjetnik odloči za odkup terjatev, lahko račune dobi poplačane še pred rokom za izplačilo. Seveda ne s strani stranke, ampak s strani ponudnika, ki se s tem področjem profesionalno ukvarja. Najprej se oba podjetnik in ponudnik dobita na sestanku. Podjetnik s sabo prinese dokazila o terjatvah. Ponudnik jih pregleda in preveri stranke, s katerimi naj bi imel opravka. Če nimajo kakšne sumljive zgodovine, vezane na neplačila, se sklene pogodba.

Do izplačila denarja običajno pride zelo hitro; že v roku enega dneva ali vsaj v istem tednu. Tako lahko podjetnik spet zadiha in dobi dobrodošla finančna sredstva. Ponudnik mu izplača približno 80 % skupne vsote. Preostalo pa takrat, ko pride do dejanskega izplačila s strani strank. Seveda nek majhen delež zadrži tudi ponudnik. Gre za višino provizije.

Včasih ponudnik zahteva tudi prisotnost strank. Včasih so v drobnem tisku navedeni kakšni posebni pogoji poslovanja. V vsakem primeru je dobro, da se o vsem tem podjetnik predhodno pozanima, saj med ponudniki obstajajo razlike.