Varno investiranje ne prinaša bogastva

Investitorji, ki imajo na voljo zalogo sredstev za nove naložbe, pogosto zanima varno investiranje za zanesljiv pasivni prihodek. Včasih je to res dobra ideja, a po navadi nas hitro prizemljijo neverjetno nizki donosi, ki jih lahko pričakujemo pri takšnih naložbah. Kaj lahko se zgodi, da bodo vložena sredstva s takšnimi investicijami celo izgubljala vrednost, čeprav samega denarja seveda ne bomo izgubili. Zato se gotovo splača pobrskati še po drugih opcijah, ki morda ponujajo boljše donose, ne da bi morali sprejemati veliko višja tveganja.

Povsem možno je varno investiranje z dobrimi donosi, če dovolj spretno krmarimo med tveganji in pričakovanimi zaslužki. Takšno početje je bolj priporočljivo za tiste, ki že imajo razgiban portfelj in si lahko privoščijo nekaj več tveganja pri investicijah, a tudi kakšni začetniki lahko izberejo bolj mamljive investicije, če imajo dovolj denarja.

Visoki donosi za razmeroma varno investiranje

Kar nekaj priljubljenih možnosti investitorje privabi prav z mamljivim razmerjem med tveganji in donosi. Pogosto se bolj osredotočamo na slednje, tveganja pa ob neverjetnih donosih kar nekoliko zanemarimo. To recimo velja za delniški trg – tu v zadnjih letih izstopajo zelo atraktivne investicije, s katerimi svoj vložek hitro podvojimo in na dolgi rok še bolj oplemenitimo. Zdi se, da lahko z minimalnim tveganjem stavimo na nekatere adute, pri katerih pričakujemo zanesljivo rast vrednosti tudi v prihodnje. S tem nam razmeroma varno investiranje ponuja povsem spodobne donose, a seveda ne moremo računati na to, da bodo delnice stalno pridobivale vrednost, saj je ta odvisna od mnogih dejavnikov.

Podobno velja recimo za kriptovalute. Tudi te so sodeč po gibanju vrednosti v zadnjih letih med najbolj atraktivnimi investicijskimi možnostmi. Tisti, ki so vložili nekaj denarja že deset let nazaj, so na ta račun zanesljivo obogateli, pa tudi novi investitorji v zadnjih letih so ob razmahu kriptovalut v letih 2018 in 2021 veliko zaslužili. Ne moremo pa reči, da je to varno investiranje, kljub temu, da so vrednosti v zadnjih letih neizbežno rasle.

Varno investiranje z minimalnim tveganjem

Omenili smo primer investicij z visokimi donosi in nepredvidljivimi tveganji. Imamo pa tudi investicije z nizkimi tveganji, ki so bistveno bolj predvidljive in bolj ustrezne za varno investiranje. Seveda je problem v tem, da so donosi lahko smešno nizki. To recimo velja za bančne depozite. Če denar hranimo na bančnem računu, bo zaradi inflacije izgubljal vrednost. Pogosto se zato odločimo za bančni depozit, ki je povsem enostavna opcija, za katero se pri banki hitro zmenimo. A ne moremo pričakovati visokih prihodkov, niti ob dolgoročni vezavi – sploh v zadnjem času ob visoki inflaciji donos bančnih depozitov gotovo ne bo preprečil izgubljanja vrednosti vloženih sredstev.

Maksimalen donos za varno investiranje

Kaj lahko pričakujemo, če iščemo maksimalen donos pri investicijah z minimalnim tveganjem? Bančni depoziti ponujajo dobro predstavo o tem, da brez tveganja ne bo visokih prihodkov. Lahko pa vseeno najdemo tudi alternative, ki imajo dobro zavarovanje in preprečujejo izgube, medtem ko še vedno ponujajo zadovoljive donose. To so recimo investicije v zavarovana posojila, ki so priporočljiva možnost za tiste, ki se zanimajo za varno investiranje.